کد خبر: 3977044
تاریخ انتشار : ۲۲ خرداد ۱۴۰۰ - ۲۲:۳۵

رشتی دوزی؛ هنری 8 هزار ساله در خطه گیلان

مستند کوتاه «تولد یک رشتی دوزی» توسط شیوا منصوری و حمیدرضا ظهرپیما در کانون مفاخر سازمان دانشجویان معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی گیلان تهیه شده است.

رشتی دوزی(قلاب دوزی رشت) یکی از رودوزی‌های سنتی ایران و از صنایع دستی گیلان است که در فهرست آثار ملی ایران به عنوان میراث فرهنگی ناملموس(معنوی) به ثبت رسیده است؛ در این کار زمینه پارچه به وسیله نخ‌های ابریشمین رنگین به گونه‌ای بسیار زیبا و چشم نواز تزئین می‌شود.

یافته های باستان شناسی قدمت این هنر ویژه گیلان را به هشت هزار سال پیش از میلاد تخمین می زنند. اگرچه در حال حاضر، هنرمندان رشتی دوزی بانوان هستند، اما در گذشته رشتی دوزی هنری مردانه بود. مطرح ترین آنها، برادران «فرودی» بودند و تنها شاگرد مرد ایشان، «عباسعلی بی پناه» است که به دلیل کهولت سن، دوخت این هنر را به دخترانش سپرده است.

به گفته استاد بی پناه که از استادان مسلم این رشته است «رشتی دوزی ابتدا قلاب دوزی نام داشت و این نام از زمانی رواج یافت که فردی به نام حسین رشتی طرحی زد و نام خود را بر آن حک کرد و آن اثر به دست مولفی رسید و در کتابی چاپ کرد و از آن پس به رشتی دوزی شهرت یافت. نمونه بسیار ارزشمند رشتی دوزی، چادر مربوط به محمدشاه قاجار است که اکنون در موزه هنر کلیولند آمریکا نگهداری می شود».

امید که در سال «تولید؛ پشتیبانی ها و مانع زدایی ها» اقداماتی این چنین آثار و نتایج ارزشمندی، زمینه ساز امیدآفرینی بیشتر برای فعالیت‌های بزرگتر و اثرگذارتر در نسل جوان باشد.

این مستند کوتاه توسط شیوا منصوری و حمیدرضا ظهرپیما در کانون مفاخر سازمان دانشجویان معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی گیلان تهیه شده است.

استاد عباسعلی بی پناه و دختران هنرمندش مریم، معصومه و مرضیه بی پناه در این مستند نقش آفرینی کردند.

به گزارش ایکنا، علاقمندان جهت عضویت در سازمان دانشجویان می توانند به http://studentcity.ir و جهت دیدن مستند به آدرس https://roytab.ir/sanayedasti مراجعه کنند.

انتهای پیام
captcha